Топлински пумпи

Топлински пумпи

Системите за греење и ладење се еден од најголемите извори на употреба на енергија во повеќето домови ширум светот. Во Европа, тие претставуваат 50% од вкупната потрошувачка на енергија, а приближно 80% сè уште се базирани на фосилни горива. Во САД, потрошувачката на електрична енергија за греење и ладење е помала од околу 31%, но тоа е сè уште значително, а многу домови сè уште се загреваат директно со природен гас и нафта. Само САД произведуваат околу 441 милион тони јаглерод диоксид годишно само од нашите потреби за греење и ладење. 

Но, што ако постоеше технологија која не бара фосилни горива … и навидум ги крши законите на физиката со производство на повеќе топлинска енергија од електричната енергија што се внесува во неа? Влезете во лудиот свет на топлинските пумпи.

Типичната отпорна електрична топлина е 100% ефикасна. За секој внесен Ват, добивате 1 џул топлина. Сепак, имаме решение кое може да придвижи 3-5 пати повеќе топлина од електричната енергија што ја внесуваме во него. 

Топлинските пумпи се неверојатен дел од контраинтуитивна технологија која може да биде 300-500% ефикасна. Колку добро функционираат топлинските пумпи? И дали треба да ги користиме насекаде? 

Во светот на физиката имате нешто што се нарекува зачувување на енергијата. Накратко, енергијата во затворениот систем мора да остане константна… не можете да создавате или уништите енергија. Можете само да ја преместите. На ниво на површина, топлинските пумпи се чини дека му пркосат на ова правило бидејќи можете да добиете 3-5 пати повеќе топлинска енергија од топлинската пумпа за секој kW електрична енергија што ќе ја внесете во неа, но тоа не создава топлинска енергија, туку само ја придвижува.

Вие во суштина користите 1 ват електрична енергија за да придвижите 3-5 џули топлина. На пример, топлинските пумпи извлекуваат топлина од надворешниот воздух или земја за да ја загреат внатрешноста на домот или деловната зграда. Тие можат да работат и обратно за да ја разладат вашата куќа, исто како клима уредот. Тие ја преместуваат топлината од внатрешноста на вашиот дом назад во земјата или надворешниот воздух.

Во суштина, топлинската пумпа е едноставно серија разменувачи на топлина, кои го движат топлиот воздух надвор од куќата за време на циклусите на ладење и топол воздух во куќата за време на циклуси на затоплување.

1 – Греење и ладење на вашиот дом

Топлинските пумпи се многу флексибилни и можат да работат со принуден воздух, како и со системи на под или радијатор, но можеби ќе ви треба радијатор со поголема големина за да се осигурате дека неговата површина е доволно голема за ослободување доволно топлина во просторијата. И за разлика од печките за природен гас и нафта, топлинските пумпи се еколошки, бидејќи не испуштаат штетни гасови.

Сепак, главните предизвици за да се направат топлинските пумпи главен избор се почетната цена, намалената ефикасност во многу ладни клими (во зависност од технологијата), а исто така и недостатокот на регулативи во некои делови на светот. 

Според Energy Saving Trust, топлинската пумпа со извор на воздух за одвоен дом со четири спални соби лоциран во Северна Ирска може годишно да обезбеди 4.300 фунти (околу 5.600 американски долари) заштеда и да избегне 6,5 тони емисии на CO2 во споредба со стар ТНГ (оценет со G). котел. Споредбено, во САД, просечен сопственик на куќа може да заштеди помеѓу 815 и 929 долари годишно со замена на електрична печка и котел за масло со топлинска пумпа. 

2. Топла вода

Топлинските пумпи не се само за греење и ладење на вашиот дом. Тие исто така може да се користат за производство на топла вода, особено ако ја комбинирате со вашиот систем за греење и ладење.  Со поставување на бојлер, искористете го максималниот капацитет на топлинската пумпа која освен што ќе обезбеди греење и ладење на целиот дом, ќе овозможи и топла вода без дополнителни трошоци. 

Низ светот, побарувачката за топлински пумпи расте бидејќи се развиваат поиновативни технологии за топлински пумпи за да понудат зголемена енергетска ефикасност и да обезбедат дополнителен капацитет за греење на постудените, северни клими. Овие иновации, заедно со интересот на потрошувачите и владините иницијативи за декарбонизација, укажуваат на континуиран раст на пазарот на топлински пумпи во годините што доаѓаат.

Можеби токму сега е идеалниот момент да размислите за овој тип на инвестиција кој има исклучително брз поврат. Овозможете си дом со постојана пријатна клима!

GO TOP