Зошто токму инвертер?

Инвертер Клима

Купувањето клима уред може да изгледа како лесна задача. Само изберете еден од брендовите на кои им верувате и производ кој одговара на вашиот буџет, нели? За жал, не е толку едноставно. Имате многу работи што треба да ги земете предвид настрана од името на брендот и цената. Треба да размислите и за распоредот на вашата куќа или соба, вашите потреби за ладење и греење и кој тип на наизменична струја најмногу ви одговара.

Едно од најголемите прашања на купувачите е дали да изберат клима-инвертер или варијанта без инвертер. За да го направите изборот, треба да ги имате најдобрите можни информации.

„Ако не можете да направите да ја видат светлината, создадете услови да ја почувствуваат топлината“

Ronald Reagan

Што е инвертер уред?

Некогаш клима уредите се сметаа за луксуз, па затоа можеа да ги имаат само богатите семејства. Времињата се променија, а технологијата напредна, што придонесе за тоа климатизерите да се подостапни. Тие сега се поефикасни и далеку подостапни за домаќинствата. 


Сега, ајде да зборуваме за единиците за климатизација со инвертер. Системот на инвертер е технологија создадена за да се ослободи од температурните осцилации. 


Инвертерите користат прилагодлива брзина, што помага да се контролира компресорот на опремата. На овој начин, тој може да обезбеди најдобри перформанси за корисникот.

 

Инвертерските системи работат со стартување со мала брзина. Затоа, користи многу помалку енергија при стартување, пред полека да се зголемува додека не достигне максимален капацитет. Корисниците не треба да чекаат долго време за да ја постигнат посакуваната температура во домот. Ладењето е исто така практично бидејќи нивото на температурата сега може да се задржи. Загубите се спречени, а корисникот ужива во порамномерна температура.

 

Како работи клима уредот со инвертер?

Инвертерите ја контролираат фреквенцијата на напојувањето што се испорачува на моторот на компресорот на климатизерот. Овој специфичен мотор е одговорен за одржување и контрола на ротационата брзина на компресорот. Компресорот е дел од климата што го регулира протокот на течноста за ладење и затоа го контролира потребното ладење или загревање.

Можеби таа дефиниција е малку збунувачка, па да ја поедноставиме уште повеќе. Задачата на клима уредот е да ја одржува температурата во просторијата, без разлика дали е инвертер или не.

Ја загрева и лади просторијата секогаш кога е потребно. Користејќи ја технологијата на инвертер, единиците за климатизација ја прилагодуваат температурата на просторијата со менување на брзината на моторот без да бараат моторот да се вклучува или исклучува.

За споредба, клима уредите без инвертер имаат постојани брзини на моторот. Начинот на прилагодување на собната температура е да го вклучите и исклучите моторот на компресорот. Овој метод троши повеќе енергија.

Сфатете ги овие два системи како процесот на трчање човек. Системот без инвертер е еквивалентен на човек што трча брзо, а потоа силно застанува, дозволувајќи му да одмори малку пред да започне и повторно да застане. Оваа рутина за почеток и стоп не само што е непрактична, туку користи и повеќе енергија. Од друга страна, типот на инвертер е сличен на човек што работи и одржува соодветна брзина. Тоа му овозможува да продолжи да трча без да троши непотребна енергија.

Инвертер клима уред е загарантиран да биде енергетски ефикасен. Компресорот успорува и забрзува за да ја одржи саканата температура. Во некои случаи, компресорот на единицата не функционира со целосна моќност. Оваа контрола му дава можност да работи со променливи брзини, што пак му овозможува на системот да биде енергетски поефикасен.


Бидејќи не е жеден за струја, климатизерот со инвертер е потивок при стартување – особено ако го споредите со наизменична струја без инвертер.


Клима инвертер е добра инвестиција. Да, тој е поскап, но е поиздржлив, пофлексибилен и функционален. Сакате AC што ќе трае неколку години. Овој тип на клима уред може да ви обезбеди таква предност во однос на потрошувачката на енергија.


Побрзото ладење е уште една придобивка што можете да ја добиете од AC од типот на инвертер. Бидејќи може да работи со својот номинален капацитет, просторијата се лади побрзо.

Модул WIFI управување 

Забрзаното темпо и динамиката на секојдневието наметнуваат потреба и од далечинско управување со уредите во домот за поголема удобност и ефикасност. Инвертерите од брендот BRUNO се со вградена WI-FI контрола  за далечинско управување преку мобилен телефон, што значително го олеснува процесот на вклучување и исклучување на уредот, со можност за заштеда на електрична енергија.

Греач на надворешна единица

Сите инвертери од брендот BRUNO се со фабрички вграден греач на надворешната единица што придонесува за непречено работење дури и во исклучително студените зимски ноќи.

Што е со животната средина?

Помалку моќност, помала штета на околината – тоа е она што го ветува клима уредот со инвертер. Технологијата во системите за климатизација со инвертер им овозможува да имаат помали емисии на јаглерод диоксид.


Друга причина зошто AC-инвертерите се поеколошки е тоа што користат компресори кои не му штетат на озонската обвивка. 


Технологијата на инвертер, исто така, може да почувствува ненадејни промени во собната температура. Оваа способност му овозможува на системот да работи пред време, предизвикувајќи компресорот да оди побавно или да работи понапорно и побрзо за да одржува избалансиран проток на воздух.


Да претпоставиме дека сте ја поставиле собната температура на 26 степени кога надвор е 40 степени. Во тој случај, моторот на компресорот веднаш работи однапред за да се обезбеди постигнување на саканата температура. Кога тоа ќе се случи, компресорот ќе забави, одржувајќи ја температурата на константно ниво. Овој метод, како што е споменат во овој пост, ви помага да заштедите на тековните трошоци.


Општо земено, единицата со инвертер може да ви заштеди од 30% до 50% електрична енергија во споредба со неинвертерите. 


Лесно е да се види зошто клима-инвертерот е интелигентен избор за луѓе кои се грижат за животната средина.GO TOP